XII. Cukrovinky

Prosátý cukr, žloutky a vanilku třeme v míse 15 minut. Pak přidáme tuhý sníh z bílků, strouhané vlašské ořechy a krupičkovou mouku. Těsto rozetřeme na máslem potřený, moukou posypaný plech na 3 cm vysoko, zahradíme papírem a upečeme je v prostředně horké troubě do růžova. Studené těsto rozpůlíme, 1 díl potřeme ořechovým krémem, druhý na něj položíme, prkénkem zatížíme a pak polijeme povrch Čokoládovou polevou a když oschla, nakrájíme řezy.
Krém: 6 menších lžic mléka, 3 žloutky, 4 dkg cukru a kousek vanilky ušleháme dobře v kotlíku. Pak jej postavíme do kastrolu s vařící vodou a na plotně šleháme, až krém zhoustne a pak jej dáme vychladnouti. V míse zatím umícháme do pěny 6 dkg čajového másla, přidáme do něho studený vařený krém a 4 dkg hrubě krájených vlašských ořechů.
Poleva: ½ dkg másla, lžičku vody a 6 dkg čokolády si dáme v míse na okraj trouby rozehřáti. Poté přikapáváme stále míchajíce 10 dkg cukru, povařeného v ⅛ l vody na silnou nitku. Hladce umíchanou a ještě horkou polevou poléváme upečené těsto.
Rozpočet na těsto: 12 ½ dkg cukru – 4 žloutky – vanilka – ze 4 bílků sníh -10 ½ dkg ořechových jader – 2 dkg krupičkové mouky – 1 dkg másla a 1 dkg mouky na plech.

Tlučený cukr, žloutky, lžíci bílého punčového neb ananasového likéru třeme 15 minut. Pak přidáme krupičkovou mouku, současně se sněhem z bílků. Plech vymažeme máslem, vysypeme moukou, těsto na něj rozetřeme 2 cm vysoko a v dobře vytopené troubě upečeme do růžova. Upečené těsto vykrájíme malou koblihovou formičkou na kulaté kobližky (dortíčky), které spojíme vždy dva k sobě malinovou zavařeninou. Navrch každé kobližky naneseme hromádku nádivky, kterou si připravíme takto: Upečené zbylé těsto z vykrájených kobližek ustrouháme, smícháme se strouhanými ořechy neb opraženými strouhanými oříšky, pudrovým cukrem, malinovou neb ananasovou šťávou a rumem neb punčem. Potom polijeme takto upravené kobližky bílou punčovou neb rumovou polevou a ještě je kornoutkem polevou postříkáme. Navrch doprostřed kobližek položíme zavařené třešně, omočené v rozsekaných pistaciích. Hotové kobližky složíme do papírových košíčků.
Poleva: 35 dkg pudrového cukru - 2 lžíce vařící vody - 1 lžíce rumu nebo punče - 1 kávová lžička citronové neb pomerančové šťávy, třeme tak dlouho až poleva zhoustne a zbělí. Bílá vařená poleva viz str. 415! Na ozdobu: 10 dkg zavařených třešní - 1 dkg pistacií - papírové košíčky.
Rozpočet na těsto: 14 dkg tlučeného cukru – 6 žloutků – 1 lžíce likéru – 14 dkg krupičkové mouky – 6 bílků – na vymazání plechu 2 dkg másla a 2 dkg mouky – 20 dkg malinové zavařeniny. Nádivka: zbytky těsta – 10 dkg ořechů neb oříšků – 10 dkg pudrového cukru – 1 lžíce malinové neb ananasové šťávy – 1/10 l rumu neb punče.

Prosátý tlučený cukr, vanilku a žloutky třeme tak dlouho, až vše zhoustne. Pak přidáváme rum a do dobře utřeného těsta lehce zamícháme z bílků sníh a krupičkovou mouku. Těsto rozetřeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a dáme upéci do prostředně horké trouby do růžova. Upečené těsto nakrájíme na pruhy, polovinu jich potřeme máslovým krémem, druhou polovinu nakrájíme na řezy, složíme je na pomazané pruhy a řezy dokrájíme. Potom je polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme krémem.
Krém: ¹/16 l mléka, 1 žloutek, 2 ½ dkg cukru a 1 dkg mouky v hrnečku rozkverláme, pak postavíme jej do kastrolu s vařící vodou a mícháme, až zhoustne. Pak krém dáme vychladnouti. V mise si zatím umícháme do pěny 15 dkg másla a 10 dkg pudrového cukru. Do toho zamícháme studený krém a 1 lžíci rumu neb punče.
Čokoládová poleva: 12 dkg čokolády, 1 lžíci vody, 1 dkg másla dáme na hlubokou misku do mírnější trouby rozehřáti, 20 dkg kusového cukru a ¼ l vody uvaříme na nit, horký nalijeme po lžících do změklé čokolády s máslem, polevu hladce vymícháme a řezy ihned poléváme. Tyto řezy můžeme politi také bílou polevou (viz Polevy). Čokoládovou polevu dáme nad páru, aby nám při polévání tak rychle netuhla.
Rozpočet na těsto: 8 žloutků – 21 dkg cukru – tluč. vanilka – 1 lžíce rumu – z 8 bílků sníh a 18 dkg mouky a 2 dkg másla – 2 dkg mouky.
Zpracovává se