Mladého, dobře vykrmeného krocana necháme v chladu pověšeného několik dní, pak jej oškubáme, opálíme, vykucháme, hlavu mu uřízneme, krk vykroutíme a vnitřek volete dobře vyčistíme, nohy uřízneme a krocana dobře vypereme. Potom ho utěrkou osušíme, všude osolíme, otvor ve voleti ucpeme houskou a vole (kůži) naplníme různou nádivkou, bud houskovou, mandlovou, kaštanovou nebo masitou a tenkým motouzem zavážeme. Takto upraveného krocana sešijeme, na prsíčkách a stehnách jej protáhneme slaninou, nebo jej můžeme obložiti slaninovými plátky, které přivážeme tenkým motouzem. V hlubokém pekáči rozehřejeme si máslo, na dno pekáče položíme dvě silnější špejle, na ně krocana vložíme prsíčky dolů. Povrchu jej potřeme máslem a pečeme jej 2—3 hodiny často podlévajíce polévkou a potírajíce máslem. (Mezi pečením se obrátí.) Měkkého krocana dáme do jiného pekáče, šťávu zaprášíme malounko moukou, podusíme, zalijeme polévkou a povaříme. Krocana úhledně rozkrájíme, urovnáme na mísu, ozdobíme nakrájenou nádivkou, zel. petrželí a procezenou šťávu podáváme k obědu v omáčníku. Ke krocanu hodí se brambory, kompot, salát a pod. Ťopku, krůtu pečeme podobně.
Housková nádivka: housky oloupáme, rozkrájíme, navlhčíme mlékem, načež přebytečné mléko z housek dobře vytlačíme a housky prolisujeme. V míse si umícháme máslo se solí, přidáme žloutky, celá vajíčka (jedno po druhém) a prolisované housky. Pak přidáme do nádivky hořkou mandli, na špičku nože kvetu a cukru, z bílků sníh a podle potřeby zahustíme nádivku bílou strouhanou houskou. Přidáme-li do této nádivky místo bílé strouhané housky spařené, loupané, strouhané mandle, je to nádivka mandlová, anebo nádivka kaštanová, přidáme-li kaštany, které nejdříve musíme oloupati, spařiti, v mléce uvařiti a prolisovati nebo jemně usekati a do nádivky zamíchati.
Nádivka masitá: Do utřeného sardelového másla zamícháme žloutek, celá vejce, usekaná syrová játra z krocana, syrové umleté vepřové a telecí maso a vařené uzené maso, strouhanou citr. kůru, pepř a strouhanou housku. Nádivku dobře promícháme a po lžicích plníme vole krocana.
Je-li krocan starší, udusíme jej dobře přikrytého, pak jej upečeme. Mladého krocana poznáme, že má nohy měkké a vláčné,
starý krocan je má tvrdé a suché.
Rozpočet: 1 krocan – sůl – 15 dkg másla – 10 dkg slaniny – ½—1 dkg mouky.
Housková nádivka: 12 dkg másla – sůl – 3 žloutky – ze 3 bílků sníh – 4 vejce – 25 dkg bílé housky – ⅛ I mléka – 1 hořká mandle – 10 dkg bílé strouh. housky – na špičku kulatého nože cukru – na špičku špičatého nože květu. – Na mandlovou 5 dkg mandlí a na kaštanovou 12 dkg kaštanů.
Masitá nádivka: 6 dkg másla – 4 sardelky – 2 vejce – 1 žloutek – 15 dkg telecího masa – 15 dkg vepřového a 15 dkg vař. uzeného masa – 1 játra z krocana – 4 zrnka tluč. pepře – citr. kůra – 6 dkg strouh. housky.